Laddar


Vi försöker hålla språket enkelt här på Spraycan.se men ibland måste vi hålla oss till facktermer och ord som bäst beskriver produkterna och dess egenskaper. Som lite hjälp hittar du här ordförkaringar och beskrivningar på några av de uttryck som som kan uppfattas som tekniskt tugg. :) 1K 1-komponent
1-komponent innebär att produkten är färdig att använda som den är, och ingen härdare behöver tillsättas för att produkten skall torka. Man brukar också säga att 1-komponents produkter är lufttorkande eftersom de torkar när lösningsmedlet avgår från färgfilmen ut i luften. 

2K 2-komponent
2-komponent innebär att 2st komponenter blandas samman till en produkt. Tex färg och härdare. Färgen behöver härdaren för att den skall härda/torka, och man brukar säga att 2-komponents produkter torkar kemiskt för att härdaren aktiverar torkprocessen i färgen. 2k färger blir ofta mycket hårda och tåliga slutprodukter. 

Baslack
Baslack är färg som skall överlackeras med klarlack. T.ex. så är metallic-lacker alltid baslacker. Baslacken blir ofta helt matt och är den produkt som utgör kulören i när man bygger upp färgskikten på en billack. Klarlacken appliceras sedan på baslacken och är den produkt skyddar och ger slutlig glans. 

3-skikts lack
Vissa kulörer bygger man upp med flera olika nyanser och färgskikt för att få det rätta djupet i kulören. Det är väldigt vanligt på motorcyklar men förekommer även allt oftare på personbilar.
Bygg upp kulören med 3st färgskikt:
- Där skikt 1 är en enfärgad baslack. Tex Röd.
- Skikt 2 är en transparent metallic-lack, också i en röd ton. Skikt 1 lyser nu igenom det transparenta skikt 2 och bildar ett djup i kulören som inte är möjligt att få till med ett färgskikt.
- Skikt 3 är klarlack som skyddar och förstärker djupet i kulören.(se bild)

Metallic-lack
Metallic-lack brukar den färg kallas som har ett glittrande utseende på fordon. Metallic-lack är alltid en baslack som skall skyddas med klarlack. Se förklarning för Baslack(bild)

Solid-lack
Solid lack har ett solitt enfärgat utseende.(bild)

Kulörkod
Kulörkod är det unika namn eller nummer som färgen/kulören på ett fordon har. De flesta fordon har en unik kulörkod som oftast finns utskriven någonstans på bilen eller i serviceboken. Det kan variera beroende på bilmärke och modell vart kulörkoden är placerad.