Laddar

Vad är fluorescerande färg?

Fluorescerande sprayfärg eller fluofärg som det också kallas är neonfärgade kulörer som är mycket kulörintensiva. För att de fluorescerande kulörerna ska bli just fluorerande krävs det att man belyser dem med ultraviolett ljus (UV ljus) från en så kallad UV lampa.

Ett vanligt missförstånd är att fluorescerande kulörer reflekterar ljus likt en reflex när man belyser dem. Men så är inte fallet! Man kan alltså inte måla ett objekt med fluorescerande färg, ställa det vid vägkanten och förvänta sig att objektet kommer reflektera när bilarnas strålkastare träffar det i mörkret. Likt en reflexväst är det reflexen som syns i mörkret och inte det neongula tyget.

Vill man däremot ha en neonfärg som neongul, neonrosa, neongrön eller neonorange nyans är fluorescerande sprayfärg ett utmärkt alternativ. Kulörstarka färger behöver målas på ett ljust enhetligt underlag för att de ska få riktigt bra täckförmåga. Därför är vit primer eller vit grundfärg en förutsättning för ett lyckat slutresultat.

Fluorescerande sprayfärg ger en fin matt yta. Önskar man en tåligare matt eller blank yta som också skyddar mot väder vind går det bra att överlackera fluorescerande sprayfärg med en akrylklarlack i sprayburk.

Fluorescerande sprayfärg bör belysas med UV ljus, UV lampa för bästa effekt. Är man endast ute efter de färgstarka neonkulörerna kan man använda fluo sprayfärgen som den är.

Motip fluorescerande sprayfärg finns i fem olika kulörer.

 

Fluorescerande Röd-orange.     Närmaste Ral kulör: Ral 2005

Fluorescerande Gul.                 Närmaste Ral kulör: Ral 1026

Fluorescerande Rosa.

Fluorescerande Grön.               Närmaste Ral kulör: Ral 6038

Fluorescerande Blå.