Laddar

Hur långt räcker en sprayburk?

Vi på Spraycan.se brukar säga att en sprayburk räcker till ca 0,4-0,5 kvm för att uppnå ett färdigt täckande resultat. Det kan naturligtvis variera något beroende på vilken täckförmåga kulören har, men på de flesta kulörer brukar detta stämma ganska bra. Ibland kan man läsa på sprayburkar att täckförmågan är ca 1-1,5 kvm per burk. Då menar man per skikt. Det kan liknas med väggfärg där täckförmågan är 6-8 kvm/ liter. Men man behöver ju nästan alltid måla 2ggr med väggfärg för att resultatet ska bli snyggt och då blir den totala täckförmågan 3-4 kvm/liter vid två strykningar.

Topfärgen kommer alltid täcka bättre om underlaget är grundmålat i en enhetlig kulör som passar för slutkulören. Under skarpa kulörer som tex gul och orange passar vit grundfärg. Medan grå grundfärg passar till de flesta andra kulörer.

En vanlig fråga när man målar med sprayfärg är hur många skikt man ska applicera? Det enkla svaret är att man målar så många skikt det behövs för att kulören ska uppnå bra täckförmåga eller tills man är nöjd med ytan och resultatet. Ett vanligt problem är att man blir lite för modig och applicerar för mycket sprayfärg på ytan så att färgen börjar rinna. För att motverka det kan man istället applicera färgen i flera tunna skikt och låta färgen torka och lösningsmedlen dunsta i ca 5-10 minuter innan man applicerar ett nytt tunt skikt.

Med ett tunt skikt menar vi att man fortfarande behöver applicera tillräckligt mycket sprayfärg för att alla små färgdroppar från sprut-dimman kan lägga sig intill varandra och flyta ihop till en slät färgfilm. Målar man för tunt så flyter inte färgdropparna ihop med varandra och det blir i stället en lite matt och sträv yta. Då får man måla ett till skikt med lite mer färg! 😊

Lycka till med spraymålningen!