Laddar

Kan man måla 2k klarlack på 1k sprayfärg?

Kan man applicera 2k klarlack på 1k sprayfärg? Det är nog en av de vanligaste frågorna vi får här på spraycan.se! Det tråkiga svaret är att det inte går! Det något mer positiva svaret är att det kan gå! Men risken att ta reda på det är helt upp till dig som målar. Låt oss försöka reda ut detta i denna artikel.

Det svåra med denna frågeställning är att det faktiskt kan gå att måla 2k på 1k. Men att det också finns en ganska stor risk att det inte går bra och då blir ju färgen och ytan förstörd. Vilket inte är roligt för någon. Vi vill ju att ni ska lyckas med era måleriprojekt!

När vi pratar om 1k i denna artikel så menar vi ”vanliga” sprayburkar med blanksvart, mattsvart, Ral-kulörer, fälgfärg, motorfärg. Ja helt vanliga sprayburkar som man kan handla hos oss och på många andra varuhus och färgbutiker. Dessa sprayburkar är 1-komponent (1k). Det som är så bra med 1k sprayfärg är att färgen torkar fort, produkten är färdig att användas som den är, ytan blir blank eller matt direkt utan klarlack. Allt det där som gör sprayfärg så smidigt!

Nackdelen med dessa 1k produkter i sprayfärg är att de kan vara känsliga för starka kemiska produkter som avfettning, bensin och lösningsmedel. För att färgen ska klara påfrestningen från starka kemiska produkter bättre behöver färgen vara 2-komponent (2k). Med 2k menas att två produkter blandas till en. Tex färg och härdare eller spackel och härdare. När dessa två produkter blandas uppstår en kemisk reaktion och de härdar samman till en hård och tålig yta som ofta tål mer än 1k färg.

Eftersom 1k färgen bara torkar och inte härdar så finns det alltså en risk att 1k färgen löser upp sig när den blir utsatt för starka lösningsmedel. Sprayfärg innehåller ju starka lösningsmedel och ironiskt nog så finns det alltså en risk att produkten löser upp sig själv om man målar över den igen när den väl torkat. Och risken blir ännu större att den löser upp sig själv om den utsätts för ett nytt lösningsmedel från tex 2k klarlacken i spray.

I stället för att använda 1k sprayfärg så ska man använda baslack när man vill avsluta med 2k klarlack! Du kan läsa mer om hur du använder baslack i länken här.

Varför vill man applicera 2k klarlack på 1k spray?

Idén är nog ofta att man vill hitta en billig produkt som utgör kulören och sedan skydda den/ måla över den med 2k klarlack för att den ska tåla tex bensin eller för att man ska få en hård yta som går att polera. Tanken är ju rätt men risken hög eftersom 2k klarlacken kan lösa upp 1k kulören och då krackelerar allt.

Om du ändå vill chansa på detta förfarande så är vårt tips följande för att lyckas… Låt inte kulören/ 1k färgen torka för länge innan du applicerar 2k klarlacken på den. 1k färgen kommer att vara mer mottaglig för de starka lösningsmedlen i 2k klarlacken om den inte är helt genomtorr. Lite som att det mesta lösningsmedlet ska ha dunstat från 1k lacken men att det fortfarande finns lite lösningsmedel kvar som gör färgfilmen mottaglig för mer lösningsmedel utan att den reagerar och krackelerar. Det är också en fördel om både 1k kulören och 2k klarlacken har akryl som bindemedel. Det brukar vara lagom att vänta ca 30-60 minuter innan 2k klarlacken appliceras på 1k färgen.

Vi vill tydligt klargöra att det finns risker med tillvägagångssättet ovan och att spraycan inte tar något ansvar för ett lyckat slutresultat. Ansvaret är helt upp till den som applicerar produkterna. Däremot svarar vi gärna på era frågor och funderingar om spraymålning!