Laddar

Vad är skillnaden mellan 1k och 2k

När man pratar om färgprodukter dyker man ofta på begreppen 1k och 2k. Förkortningarna står för 1-komponent (1k) och 2-komponent (2k) och förklarar om produkten består av en komponent eller om två komponenter behöver blandas ihop tex färg och härdare för att produkten ska fungera.

Ju mer produkten behöver tåla mekaniskt slitage och kemiska påfrestningar, desto troligare är det att en 2k produkt kommer vara det bästa produktvalet. Det är vanligt att 2k produkter används när man målar bilar, mopeder, motorcyklar och andra fordon. Men det går naturligtvis bra att använda 2k produkter på andra objekt där man behöver lite extra tålighet.

Med 2k menas att två komponenter blandas ihop till en. Hos oss på Spraycan.se är det ofta färg och härdare, spackel och härdare eller klarlack och härdare som ska blandas ihop. När färgen eller spacklet blandas med härdaren uppstår en kemisk reaktion och de två komponenterna börjar tillsammans härda ihop till en hård slutprodukt.

1k produkter ska inte blandas ihop med någon annan produkt utan är färdig att användas som de är. Vanliga sprayburkar som du kan handla här på spraycan.se och eller i många andra varuhus är nästan alltid 1k. Dessa produkter ger en kanonfin hård ytan men har sina begränsningar när de utsätts för starka kemiska produkter. Målar man en hylla, stol, blomkruka, vinkeljärn eller andra objekt i hemmiljö eller lättare industri är 1k produkter ett jättebra alternativ. Ska du måla bensintanken på mopeden eller ett par riktigt schysta bilfälgar är det 2k som gäller! Alternativa produkter då är tex Billack i spray 2k eller NCS & Ral kulörer i 2k.