Laddar

Måla på plast med sprayfärg

I de allra flesta fall går det utmärkt att måla på ytor av plast om man följer några enkla regler och tips. Det trixiga med plast är att det kan vara svårt att få bra vidhäftning och i värsta fall kan vissa enklare plastmaterial reagera med de starka lösningsmedel som finns i sprayfärgen.

Låt oss säga att du ska måla en plastdetalj! Den första frågan du bör ställa dig är om du verkligen målar på plast? Om plastdetaljen tidigare är lackerad så är det ju inte plast du målar på utan den tidigare färgen/lacken. Men om plasten är omålad eller plastbiten är skadad så du lagat eller slipat skadan och plasten är synlig. Så målar du på plast!

Målar du direkt på plasten ska du först applicera en plastprimer. Plastprimer är en transparent grundfärg som har förmågan att limma sig fast på plastytan. Plastprimer ska inte appliceras om plastbiten tidigare är målad. Om den målade plastbiten är skadad ska plastprimer endast användas på och i närheten av skadan. Viktigt! Plastprimer ska appliceras i ett tunt täckande skikt! Det blir inte bättre vidhäftning för att du applicerar många flödiga skikt. Detta kan i stället skapa problem för nästa färgskikt då plastprimern kan bli blank och hal om den appliceras för tjockt. Självklart ska plasten vara rengjord med lämpligt rengöringsmedels som tex Plastic cleaner, Silikonborttagning eller målartvätt innan den appliceras.

Vi brukar alltid rekommendera att man efter plastprimern applicerar en grundfärg som tex slipgrund eller primer. Grundfärgen fäster bra på det tunna skiktet med plastprimer och resten av objektet. Dessutom är det är alltid bäst att ha ett enfärgat underlag från grundfärgen på hela objektet innan kulören appliceras.

När plastprimern och grundfärgen är applicerad så är själva ”grundfärgsjobbet” klart och du kan nu börja målningen med kulör, baslack + klarlack eller någon annan produkt som ska ge den yta/finish du önskar.

Lycka till med spraymålningen!

Denna text är skriven av spraycan.se och ska i sin helhet endast ses som ett tips. Det är alltid den som använder produkten som har ansvar för utförandet och att denne har tillräcklig kunskap för att utföra applikationen rätt och på ett säkert sätt. Spraycan.se tar inget ansvar för hur produkter används, appliceras eller för slutresultatet. Men vi kommer alltid svara på frågor och hjälpa till efter bästa förmåga!