Vad kan bli fel när man målar med sprayfärg?
Den här artikeln lyfter knappast fram sprayburkens alla fördelar! Men vi tycker det är viktigt att dela med oss av några vanliga problem som kan uppstå när man målar med sprayfärg. Kanske slipper du göra misstagen eller kanske kan du få förståelse varför det blev som det blev.
Starka lösningsmedel
Sprayfärg innehåller tyvärr en del mycket starka lösningsmedel. Dessa lösningsmedel kan ibland orsaka problem när man målar på tidigare målade ytor. Kanske har du hört talas om krackelering? Krackelering är när färgfilmen reser sig och nästan ser ut som fjällen på en fisk eller delar upp sig i små färgflagor. När detta händer har det skett en kemisk reaktion. Det kan bero på flera olika saker, men det vanligaste är att underlaget inte tålde det starka lösningsmedel som den nya färgen förde med sig.
För att förstå hur detta hänger ihop behöver vi nämna begrepp som 1-komponent (1k) och 2-komponent (2k). 1k och 2k förklarar om produkten består av en komponent eller om två komponenter behöver blandas ihop tex färg och härdare för att produkten ska fungera.
Det är tyvärr ganska vanligt att man dyker på problem när man målar över en produkt som är 1k. 1k färg är färdig att användas som den är. Man målar ytan, lösningsmedlet dunstar och färgen torkar. Allt är ju toppen så långt! Men när man målar över en 1k färg igen med en produkt som innehåller starka lösningsmedel är risken stor att den återaktiveras, löser upp sig, reagerar, krackelerar eller vad man nu vill kalla det.
Detta beror på att 1k färg inte har härdat som en 2k färg. Med 2k färgen blandar du tex färg och härdare. En kemisk reaktion uppstår och färgen härdar till en stark färgfilm. 1k färgen har ju ”bara” torkat och när de starka lösningsmedlen lägger sig på den finns en risk att den reagerar och krackelerar. Risken är betydligt mindre att detta händer på en 2k färg men visst är det möjligt att även 2k färgen reagerar på de starka lösningsmedlen.
Kyla
Ett annat riskmoment när man målar med sprayfärg är kyla. Om objektet du målar är för kallt eller om temperaturen i omgivningen är för kall, så finns det en riska att färgen du applicerar krackelerar eller på något annat sätt reagerar med underlaget. Underlaget kan vara helt omålat innan. Med kyla menar vi objekt som målas i temperaturer under 10 grader. Här är det också viktigt att tänka på att objektet man målar inte är för kallt. Även om man har 18 grader i garaget där man målar så behöver objektet också komma upp i samma temp om man tex har haft det ute i kylan innan.
Om du fått färg från en sprayburk på handen eller någon annan kroppsdel så har du kanske känt att det blir en väldigt kylig reaktion/känsla när färgen kommer på handen eller på plasthandsken. Det är de starka lösningsmedlen som frigörs och reagerar. Om objektet du målar på är redan är ”för” kallt så förstärks denna kyla från lösningsmedlet och risken finns att färgen krackelerar.
Sprayfärgen torkar inte.
Att färgen inte torkar kan såklart bero på flera olika kända och okända anledningar. Men några ganska vanliga orsaker brukar vara. Kyla, fukt, lösningsmedelsinneslutning, eller att underlaget reagerat med färgen.
Om det är väldigt kallt (under 10 grader) medan färgen torkar förlängs torktiden markant. Framför allt på 2-komponents produkter där härdningsprocessen nästan helt kan avstanna i kyla. Utseendet på det färdiga resultatet kan också bli lite flammigt både i kylig och fuktig omgivning. Och apropå fukt så är augusti och september månader då luftfuktigheten är väldigt hög. Dessa månader är torktiden ofta betydligt längre än övrig tid på året.
Lösningsmedelsinneslutning
Lösningsmedelsinneslutning innebär att lösningsmedel har blivit kvar i något av de undre färgskikten. Det finns helt enkelt lösningsmedel långt ner i färgfilmen som sakta försöker ta sig igenom färgskikten och dunsta bort. När detta händer tar det mycket lång tid för färgen att torka och färgfilmen känns mjuk och lite klibbig fast den borde varit torr för länge sedan. Färgen eller klarlacken ytterst i färgskikten brukar så småningom också börja flaga/släppa när detta hänt.
Mjukgörare
I vissa mjuka plaster och gummiunderlag finns det mjukgörare. När man målar över dessa kan det ske en reaktion och mjukgöraren vandrar upp i färgfilmen och den nymålade ytan blir lite klibbig.