Laddar

Vilken grundfärg ska jag välja?

Valet av grundfärg beror till stor del på vilken typ av problem som grundfärgen ska lösa! Det kan tex vara rostskydd, vidhäftning, enhetlig kulör på underlag, slipgrund mm. I den här artikeln kommer vi berätta om några av de vanligaste grundfärgerna som finns i sprayfärg och vilka problem dessa produkter löser. Även om vi i första hand kommer att prata om grundfärg i sprayburk så finns motsvarigheten till många av dessa grundfärger i produkter som kan appliceras med färgspruta.

Förarbete

Förarbete uppfattas ofta som ett tråkigt moment men som naturligtvis är helt avgörande för att en grundfärg ska få bra förutsättning att fästa mot underlaget. Ingen färg fäster på smuts! Och ingen grundfärg kan trolla bort ett pågående rostangrepp. Förarbetet måste utföras grundligt så grundfärgen har möjlighet att vidhäfta eller skydda. Ibland räcker det att tvätta ytan med silikonbortagning eller målartvätt och ibland krävs mekanisk bearbetning/slipning på ytan. Silikonborttagning, silikontvätt eller silikonentferner som det också heter är en typ av långsam thinner som har förmågan att lösa upp silikoner, fett, vax och andra föroreningar som är vanligt förekommande på fordon och andra objekt som utsätts för grov smuts. Man kan lite slarvigt säga att silikonborttagning är industrins motsvarighet till målartvätt. Men det viktigaste är inte alltid vilket tvättmedel som används utan att ytan är ren innan målningen påbörjas.

Vidhäftning

Ett vanligt problem som grundfärger ska lösa är vidhäftningen mot en yta! Det kan vara plast, glasfiber, aluminium, eller andra blanka metaller. Även ytor som tidigare är målade med hård industrifärg eller pulverlack kan vara svåra att få bra vidhäftning mot. På dessa ytor ska alltså en grundfärg som har förmågan att fästa bra på respektive underlag användas.

På plast använder man en plastprimer för bättre vidhäftning. Plastprimer är en transparent produkt som har limmande egenskaper och fäster därför bra mot de flesta plastytor. Plastprimern ska appliceras i ett tunt skikt direkt mot plasten.

Glasfiber ska inte förväxlas med plast! Utan den bästa grundfärgen för glasfiber är epoxiprimer som också har mycket bra vidhäftningsförmåga. Det är däremot viktigt att man slipar glasfiberytan innan målning för ännu bättre vidhäftning.

Aluminium är en metall som kan vara svår att få bra vidhäftning på när man ska måla den. Aluminium oxiderar lätt, vilket gör att färgfilmen kan tappa vidhäftning med tiden. Det är därför extra viktigt att aluminiumytan är helt ren och fri från fingeravtryck innan målning. Grundfärgen i sprayburken behöver ha vidhäftande egenskaper och rekommenderade grundfärger för aluminium är epoxiprimer, aluminiumprimer eller en etsande primer.

Det kan tilläggas att det finns ett helt gäng olika tillvägagångsätt och uppfattningar om hur man målar aluminium rätt… beroende på objektets omfattning och karaktär bör man såklart säkerställa att man följer varje produkttillverkares rekommendationer. Det är självklart en stor skillnad på tillvägagångssätt om man målar en flygplanskropp i aluminium på fabriken eller om man målar ett sparkskydd i aluminium med sprayburk hemma i garaget. Även om man såklart vill att båda ska bli så rätt och bra som möjligt. 😊

Rostskydd

Metaller som kan rosta behöver skyddas och kapslas in med rostskyddsfärg. Lite förenklat är tanken att rostskyddsfärgen ska skapa en barriär mellan metallen och den fukt som finns i omgivningen. Fukten är en stor bov till att metallen kan börja rosta. Man kan förenklat säga att det finns två olika typer av rostskyddsfärg. Epoxiprimer och grundfärg med aktiva rostskyddspigment. Där grundfärger med aktiva rostskyddspigment ingriper och fördröjer rostskyddsprocessen. Medan epoxi grundfärgen ska bilda en tät färgfilm som skyddar metallen mot fukt. Ett vanligt misstag som görs när man målar med rostskyddsgrund i sprayfärg är att man målar alldeles för tunna färgskikt. När färgskiktet blir för tunt kan fukten fortfarande tränga igenom rostskyddsfärgen och rost uppstår. Så ”snåla” inte med rostskyddsfärgen! Applicera den i flera skikt så den får chansen att göra jobbet. För bästa rostskyddsresultat ska en 2-komponents grundfärg användas.

Slipgrund/ Fyllprimer

Slipgrund är precis som det låter en grundfärg som kan slipas innan nästa färgskikt appliceras. Kanske vill man finslipa och maximera finishen innan baslack eller topplack. Många slipgrundsprodukter har aktiva rostskyddspigment och mycket bra vidhäftning. Detta gör att de ofta kan användas direkt på olika metaller eller som just slipgrund på tidigare målad epoxiprimer eller washprimer/etchprimer. Slipgrunden har god fyllförmåga och kan fylla vissa microporer från förarbetet. Men den ska inte på något sätt förknippas med egenskaper som spackel har. Det brukar vara lagom att avsluta slipningen av en slipgrundfärg med ett P800 korn slippapper. Slipgrund kan också kallas fyllprimer.

Allroundprimer

I sprayburk finns det också en väldigt bra allroundgrundfärg/allroundprimer som passar till olika metaller, glas, sten, tidigare målad yta mm. Målar du på plast ska en plastprimer användas först. Primern innehåller aktiva rostskyddspigment och finns i fyra olika nyanser. Vit, svart, grå och röd. Detta är alltså en bra produkt som passar till många olika ytor. Primern är övermålningsbar med alla lacksystem.

Tidigare målad yta

På en tidigare målad yta är det framför allt underarbetet som är avgörande för att färgen ska fästa. En hård industrifärg eller pulverlackerad yta behöver slipas eller mattas ned innan man kan applicera en grund eller täckfärg på den. Risken med tidigare målade ytor är de inte klarar av de starka lösningsmedel som finns i sprayfärgen. Är man osäker får man helt enkelt prova sig fram vad som fungerar. Eller i värsta fall ta bort den tidigare färgen med tex färgborttagning. Är ytan industrimålad sedan tidigare är det sällan några problem att måla över den med sprayfärg. På en tidigare målad yta passar allroundprimer eller fyllprimer bra som grundfärg.